En guide till bilvårdsprodukter

Känner du dig förvirrad bland djungeln av produkter för bilen? Ska man ha en pryl eller alla? Lugn i stormen, vi hjälper dig att reda ut vad som fungerar med vad, och ger dig här en komplett guide till vilka produkter du bör ha och vilka du kan hoppa över med gott samvete.

En guide till bilvårdsprodukter

Doft inuti bilen

Den fantastiska lukten av ny bil – direkt ur fabriken – är näst intill oslagbar, tycker vi som älskar bilar. Men efter ett tag har du använt bilen till en rad olika saker och lukten kan ha gått ur. Eller så har den blandats upp med andra, inte riktigt lika fräscha och lyxiga, dofter. Till exempel cigarettrök, spill från kaffe, husdjur och annat. Då kan det vara bra att ha en lukt av ny bil på flaska. Det finns olika sprayer som kan komma till användning och som du bara förvarar försluten i bilen tills du vill använda den, och sedan sprutar lite på inredningen eller i luftutrymmet i bilen och låter stå, så kommer den härliga doften av en ny bil komma fram igen. Det finns även doftgranar för samma syfte som du kan hänga inne i bilen, till exempel framme vid spegeln i framsätet. Doftgranarna har oftast många fler dofter än sprayerna, och passar sig även för dig som inte är något fan av ny bil-doften. Doftgranarna kan till och med användas för att få bort doften av ny bil om du inte gillar den, och kommer i alla möjliga olika lukter, till exempel olika bär och frukter, jul, ängar eller hav.

Vård av bilens yta

Bilens yta är dess image, det vet alla som bryr sig om sin kärra. Och vad är då bättre än att kunna visa upp en glansig och felfri kaross när du glider förbi? Det finns vissa bilvårdsprodukter som är oslagbara när det kommer till att få bilen att glänsa, och till exempel såpa och olika medel för alkalisk avfettning (om du till exempel fått fläckar på bilen), vanlig grönsåpa och vatten om den är lerig och behöver ett vårigt bad, vaxer, eller schampon som de också kallas, för huven, samt olika trasor som du kan använda för att både skrubba rent ordentligt eller få bilen att glänsa med olika medel. Det finns en hel uppsjö av dessa produkter, och det viktigaste är kanske att tänka på det som vilken annan rengöring som helst: såpa, vatten och en trasa av enkelt skumgummi går bra för att tvätta av lacken, men sedan behöver du något för att ”fetta” in den igen, eller polera ytan, precis som du gör med ditt hår när du duschar. För detta kan du använda olika vaxer, geler eller poleringsmedel. Bäst är att hålla sig till en som man gillar, och inte kombinera för mycket. Använd en annan för glaset (här behöver du egentligen inte ha något medel för polering, men för vissa av oss som är snobbiga med bilen kan det vara bra att ha något extra glansigt medel just för att få glaset att skina), samt ha en produkt för riktigt svåra eller feta fläckar. Sedan har vi ju också den klassiska isskrapan, som inte bara är en räddare i nöden när rutan isat igen, utan som även kan vara en räddare i nöden. Ett minimumkrav för dig som är bilägare är att du äger åtminstone en isskrapa för din bil – det är du nästan skyldig den.