Saker du enkelt kan laga själv

Många, gamla som unga, lockas av tanken på att kunna fixa sin kärra själv, speciellt med den senaste tidens DIY-trend som inspirerar till att ta arbetet i egna händer. Dock kan dagens moderna teknik i nya bilar stå i vägen för detta: den avancerade tekniken är ofta så tajt och genomtänkt att det är svårt att som amatör komma in med sina kunskaper och fixa något som behöver lagas. Dock finns det ett antal arbeten som kan spara dig både tid och pengar om du är villig att trixa lite med dem. Vi har listat några saker du kan göra själv på bilen här.

Rustning för vintern

 Saker du enkelt kan laga självVintern kommer varje år, tro det eller ej. Vi vet, det är lätt att glömma, och en dag står man där med näsan i bildörren och det har blivit is över natten och ens bil klarar inte det den ska på väg till jobbet. Det är då du vill ha beskedet att det inte är så svårt som man tror att byta vinterdäck. Detta är självklart lättare att göra om man är två, och är man väldigt osäker kan man lämna in bilen och be att få se på när de gör det, men i regel är detta typiskt en sådan sak du kan spara både tid och pengar på att göra själv. Andra saker du bör ordna – också helst i förväg – innan snön faller är att byta spolarvätskan och fylla på batteriet. Även under och efter vintern behöver du fixa din bil, då vägsaltet som är till för att förhindra halkolyckor inte rostar sönder din bil. Detta kan du lätt förhindra genom att plocka isär bromsarna och smörja dem, samt spruta in skyddande meden mot rost innanför hjulnaven och kuggkransarna, där rosten angriper som värst. Kuggkransarna glöms ofta bort, men är viktiga då de håller upp hela ABS-systemet som faller isär totalt om en av kuggkransarna rostar fast. Klarar du av att byta till vinterdäck på din bil så larar du definitivt av att byta till sommardäck på den när vintern är över.

Skador på lacken

Lackskador på bilen är tyvärr väldigt vanligt, och uppkommer ibland av sig själva till följd av dålig kvalitet på bilen, men oftast genom sammanstötning med annan bil eller hårda ytor vid till exempel parkeringar eller vändplatser. Detta är inte så mycket en farlig skada som en ful en, och den är tack och lov lätt att laga på egen hand. Detta är extra bra för dig som vill kunna sälja bilen senare, då en lackskada kan ta ner värdet på din bil rätt rejält. Har du aldrig fixat med din bil tidigare kan det vara bra att prova på en mindre synlig spricka först, men på det stora hela är det en relativt lätt affär som inte kan få så mycket negativa konsekvenser om det skulle bli fel. Du rengör helt enkelt med T-röd och duttar på färgen med lackstift (viktigt här är att du använder samma nyans som på resten av bilen). Om det är en större lackskada kan du behöva plocka bort lösa lackbitar runt om och göra ett lite större och ingående arbete.

Andra småarbeten

En annan enkel sak du kan göra samtidigt som att byta däck är att byta blad på vindrutetorkarna – inte komplicerat, och får inte så stora konsekvenser om det skulle råka bli fel. Rostfläckar täcks sällan av försäkringen – även om du har en riktigt dyr en – då det oftast bara gälle genomrostningar, alltså hela hål i lacken. Rostning kan du dock lätt fixa själv också. Har du kunskapen kan du även kolla alla kontakter och kopplingar, samt byta oljan, vilket eventuellt kräver lite mer erfarenhet.