När du ska köpa bil kan du bli lockad av att köpa den snyggaste, mest unika eller nyaste modellen av bilar, och detta är ju inte så konstigt. Alla vill väl ha en snygg kärra att stoltsera med, och dessutom är bilen en väldigt kär och personlig ägodel för flera av oss. Den uttrycker helt enkelt vår stil och vårt vardagliga behov av att ta oss fram i livet, mellan arbete och hem, samt vilka vi egentligen är. Många tänker därför kanske lite för mycket på modellen eller utseendet när de köper bil, vilket inte nödvändigtvis är helt fel. När du köper efter modell hittar du oftast det som bäst passar dig och ditt behov av bil. Samtidigt är det lätt att efter detta moment råka stirra sig blind på färg istället för hållbarhet. Flera modeller är nämligen erkänt dåliga, vissa har återkommande skador som inte går att reparera, och en del täcks inte heller av försäkring, oavsett hur bra mundering du än skaffat dig. För att göra ditt köp lättare för dig har vi samlat de vanligaste misstagen folk gör när de ska köpa bil, ny eller begagnad, i denna artikel. Kom ihåg att alltid läsa recensioner av modellerna, gärna där en kunnig recensent har fått chansen att köra bilen. Vill du vara på den säkra sidan kan det dessutom vara en god idé att inte köpa en bil som nyss kommit ut på marknaden, då oförutsedda fel oftast inte upptäckts än.
Flera modeller är sämre
Trots alla snygga bilar och vanliga modeller som används av hela det svenska folket finns det ett antal modeller man ska försöka undvika vid köp av ny bil, speciellt om det är begagnat man tittar på. Anledningen? En del är helt enkelt inte bra redan i produktionsstadiet. Vissa av dessa bilar ser inte ut att vara dåliga på ytan, utan kan smyga sig på när du minst anar det. Ett exempel på detta är Dacia Logan som fått motta mycket skit för att vara en riktig skräpbil full med fel, där var femte exemplar som varit över tre år gammal underkänts i kända tester. Den snygga Volvo XC70 3.2 är en av Volvos senare modeller och har av flera missnöjda ägare dömts ut som en extremt törstig bil som drar ovanligt mycket bensin. Frågan är om detta var tanken från tillverkarna, men oavsett är den både dålig för miljön och för plånboken. Ett exempel på motorfel som ju så ofta är problemet på gamla bilar hittar man på Nissan Navara, där till och med nya bilar uppvisar detta fel.
Skador som inte täcks av försäkring
Flera skador på gamla bilar eller nya för den delen täcks helt enkelt inte av försäkringsbolagen, vilket är anledningen till att du ska titta noga på vad ditt avtal säger, samt hur din utvalda bil har testats tidigare. Till exempel den klassiska trygga folkhemsbilden Volvo V70 D5 har klassats som en av de mer stabila bilarna att köpa begagnat i Sverige, men har samtidigt uppvisat problem med olika saker, bland annat motorhaveri som orsakats av att generatorremmen fallit av eller brustit. Detta täcks inte av någon försäkring och kan därför bli en dyr historia. Ett annat liknande exempel är Audi A6 som klassats som ett väldigt prisvärt köp av bil begagnat, men som i modell 3.2 FSI har uppvisat stora problem med kamkedjan och som, när denna har gått sönder, i vissa olyckliga fall har visat sig helt och hållet värdelös för ägaren då den inte längre går att köra. Saab 9-5 är en annan modell som cirkulerat som populärt val av begagnad bil på nätet, men som i flera fall haft dåliga automatlådor som går sönder lätt, vilket leder till ett dyrt byte.